Z vsemi, ki smo jih želeli vključiti,  smo najprej navezali stik preko telefona ali osebno, potem pa jim poslali še dopis. Vsi so se odzvali z veseljem in bili pripravljeni sodelovati. Obiskali smo jih tudi na domovih in posneli njihovo ponudbo in delo. Dogovorili smo se o načinu sodelovanja, njihovi in naši vlogi, ter o cenovnem ovrednotenju predstavitve, prispevka ali ponudbe.

 

Predstavitev vključenih akterjev

Turistično društvo Sveta Ana

Ustanovljeno je bilo leta 1996 z namenom oživiti turistično dejavnost v občini Sv. Ana. Društvo organizira številne prireditve v kraju in tesno sodeluje z aktivom kmečkih žena ter društvom vinogradnikov. Najbolj tradicionalna sta postavljanje klopotca in krst mošta, organizirajo pa še številne druge prireditve, tudi pohod po Anini poti. Prioriteta so jim tudi lepo urejen kraj in domačije, zato sodelujejo s hortikulturnim društvom. Člani TD skupaj z etnološko skupino pripravijo razne predstavitve in organizirajo vodene oglede po občini. 

                                   

Grafonževa domačija

V vasi Zg. Ščavnica se ob reki Ščavnici razprostira prelepa dolina, obdana z griči, poraslimi z gozdom, in vinogradi. Tu se nahaja kmetija družine Urbanič, ki že četrto generacijo ponosno nosi ime Grafonževa domačija. Zgrajena je bila leta 1841 v značilnem štajerskem slogu, sestavljajo pa jo delno lesena, pritlična, podkletena hiša s šestosno glavno fasado, dve gospodarski poslopji, toplar, čebelnjak, vodnjak, leseno stranišče in lanišnica. Domačija ima status lokalnega etnološkega spomenika EŠD 23203. Tako kot zunanjost vabi tudi notranjost hiše. Prijetni domači ambient nudi sprostitev ob veliki kmečki mizi, kjer najde prostor okoli 25 ljudi.

 

Ekološka kmetija Ruhitel – Pri Fridi

Ovca, ta skromna žival, nas spremlja že tisoče let. Na ekološki kmetiji Pri Fridi se že nekaj let ukvarjajo z vzrejo ovac, vendar se ne ustavijo samo pri tem, poskrbijo tudi za predelavo volne vse do nogavic in drugih izdelkov. Najdemo jih med gozdovi in travniki na Zg. Ročici pri Sv. Ani.

 

Za skupine učencev pa tudi za starejšo populacijo ukaželjnih pripravljajo v zadnjih letih tudi učne delavnice na temo Od volne do nogavice. Pri njih se lahko okrepčamo z domačo, ekološko pridelano hrano in kmečkimi dobrotami. Delujejo v okviru društva Las Ovtar Slovenskih goric in skrbijo za promocijo dejavnosti, povezanih z etnološko dediščino.

 

Kmetija odprtih vrat Senekovič

Kmetija se nahaja ob poti med Sv. Ano in Benediktom, natančneje v vasi Froleh. Od centra Sv. Ane so oddaljeni 3 km, od Benedikta pa 6 km. Osnovno dejavnost kmetijstva dopolnjujejo z vinogradništvom in s ponudbo domače hrane. Ob koncu tedna gospodinja peče kruh in gibanice, ki jih obiskovalci lahko kupijo. Imajo nekaj stalnih odjemalcev. Njihov domači kruh, gibanica in meso iz tunke pa so bili tudi že nagrajeni. V prijetnem ambientu lahko pripravijo hrano in pogostitev za okoli 60 gostov. V mirnem okolju in ob lepem pogledu na sosednje griče lahko gostje preživijo prijetne urice.

 

Mlinarstvo Rožman

Mlinarstvo Rožman v dolini Zg. Ščavnice obratuje že desetletja. V preteklosti je mlin poganjalo veliko vodno kolo, le-tega pa reka Ščavnica. Danes mletje poteka s pomočjo električne energije. Ponujajo mletje raznih žitaric ali nakup moke. Ponudba moke je zelo raznovrstna: od polnozrnate, ostre do gladke in krušne iz ajde, koruze, rži in pire. Žitarice tudi odkupujejo, predvsem od okoliških slovenskogoriških kmetov.

 

Skavti STEG Slovenske gorice 1

Taborniki in skavti združujejo mlade in srčne ljudi, se udeležujejo srečanj in taborov, nam pa bo priskočila na pomoč skupina skavtov in skavtinj. Z delom so pričeli davnega leta 1999, sedež je v Lenartu. Združujejo mlade iz Benedikta, Lenarta, Sv. Ane in Sv. Trojice. Naučijo vas uporabnih veščin, od priprave tabornega ognja, do vozlov, signalizacije in orientacije. Dobivajo se na srečanjih in taborih, kjer se družijo in izmenjujejo izkušnje. Najdemo jih na spletni strani : http://slovenske-gorice1.skavt.net/.

 

Športno društvo Sv. Ana

Športno društvo Sv. Ana je neprofitna organizacija, ki združuje več sekcij: nogometno, odbojkarsko, namiznoteniško, rekreativno, strelsko.  Vzdržujejo in urejajo športno infrastrukturo v občini in sodelujejo na vseh občinskih srečanjih in aktivnostih. Skrbijo za zdrav športni duh na področju rekreacije, organizirajo Anin tek v okviru vseslovenske prireditve Slovenija teče.                                                                                               

 

Folklorna skupina KD Sv. Ana

Skupina je prav letos praznovala 15. obletnico delovanja, njeni člani pa so družabni, veseli in vedno pripravljeni sodelovati na plesu ali zabavnem druženju. Sodelujejo na številnih plesnih prireditvah v kraju in izven njega, obiskujejo plesne revije in se radi odzovejo povabilu drugih folklornih skupin. Poustvarjajo plesno, glasbeno in duhovno dediščino ter prenašajo to znanje na mlajše rodove. Pravijo, da ples združuje, da ga je težko opisati z besedami in »da je treba preprosto zaplesati«.

 

Program

Sledila je izdelava dvodnevnega  programa našega potepa v naravo. Na pomoč so nam priskočili učitelji, ki so nekaj let nazaj že izdelali učno pot v okolici šole in po dolini reke Ščavnice. Učno pot tudi tržimo in ponujamo zaključenim skupinam ter posameznikom. Tukaj nam je z znanjem in nasveti priskočil na pomoč dijak turistične šole Žan Rola in nam pomagal oblikovati ponudbo. Izdelani itinerarij je prevedel v nemščino, kajti odločili smo se, da ponudbo pošljemo in promoviramo tudi na šoli v Stradnu (s šolo sodelujemo že več let) v sosednji Avstriji ali celo širše, saj je meja zelo blizu.

 

Druženje se prične z zbiranjem na Grafonževi kmetiji, kjer je tudi naša glavna destinacija in prenočišče. Po začetnem spoznavanju sledijo nastanitev in aktivnosti prvega dne (ogled kmečke hiše, učna pot z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, ogled mlina, lokostrelstvo in druženje ob tabornem ognju pozno v noč). Drugi dan pričnemo z razgibavanjem in domačim zajtrkom, nadaljujemo s kolesarjenjem, učnimi delavnicami, ogledom obore in ga zaključimo s športnimi igrami ter pospravljanjem.

 

Izdelali smo ponudbo s kratkim opisom aktivnosti, ki jo prejmejo obiskovalci in je tudi sestavni del našega trženja in oglaševanja.

 

Glavna točka našega postanka bo na Grafonževi kmetiji, od tod se bomo podajali v razne smeri našega potepanja ali se zabavali kar na travniku pred kmečko hišo. Na našo prošnjo so se prijazno odzvali in bodo sodelovali v animacijskem in kulinaričnem delu za obiskovalce, kakor smo si ga zamislili. Pri njih bomo šotorili ali prespali v njihovi hiši, pripravili bodo hrano in nam zagotovili sanitarije. Sledilo bo pohodništvo po učni poti, kolesarjenje do kmetije Pri Fridi, kjer bomo sodelovali na delavnicah Od ovce do nogavice, ukvarjali se bomo še z lokostrelstvom, si pri tem izdelali loke in tarče ter se zabavali ob tabornem ognju skupaj s člani tabornikov in domače folklorne skupine. Za zabavne športne igre bodo poskrbeli domači športniki, člani ŠD Sv. Ana. Vse skupaj pa bomo povezali s turističnim društvom in pripravljalno skupino turističnega produkta, učenci OŠ Sv. Ana. Poskrbeli smo tudi za izbor pesmi in animacij.